Pro náročného fotografa: Malá a lehká full-frame bezzrcadlovka EOS RP od Canonu

 
Další 2 fotografie v galerii
Samotné tělo modelu váží 485 gramů a EOS RP se tak hodí i na cesty / Canon
Jako nejmenší a nejlehčí full-frame digitální fotoaparát s výměnnými objektivy v historii značky Canon je fotoaparát EOS RP vhodným přístrojem jak pro cestovní, krajinářskou, tak portrétní fotografii.

Součástí nového EOS RP je bajonet RF s průměrem 54 mm s 12pinovým vysokorychlostním komunikačním systémem a krátkým zadním zaostřováním – spolu s optickým výkonem obvyklým u full-frame přístrojů tak novinka nabízí veškerý potenciál k maximálnímu využití chystaných objektivů RF, jako je například RF 24-240mm F4-6.3 IS USM.

Základem modelu EOS RP je full-frame snímač CMOS s rozlišením 26,2 megapixelů doplněný nejnovějším obrazovým procesorem značky Canon – DIGIC 8. Uživatelé určitě ocení vysokou maximální citlivost ISO 40 000, která je rozšiřitelná až na 102 400, a výkonný systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS umožňující spolehlivě pořídit snímky i v těch nejtmavších prostředích – expozici lze kompenzovat až o -5 EV.

Mezi funkce EOS RP patří i korekce DLO (Digital Lens Optimiser), která přímo ve fotoaparátu zajišťuje dosažení optimální čistoty obrazu a spolupracuje s objektivy RF a po jejich zaregistrování v přístroji až s pěti objektivy EF.

Praktické je také to, že novinka využívá nejnovější generaci 14bitového formátu RAW CR3 včetně úsporného formátu kompaktní RAW, ve kterém jsou soubory až o 40 procent menší. Výsledkem je celkově vyšší počet snímků, které lze na paměťovou kartu uložit a současně zachovat flexibilitu následných úprav umožněnou formátem RAW. 

Samotné tělo modelu váží 485 gramů a EOS RP se tak hodí i na cesty. EOS RP disponuje i stabilizací obrazu technologie Dual Sensing IS, která snižuje chvění fotoaparátu při focení z ruky, a scénickým režimem tichého fotografování pro diskrétní pořizování snímků.

K dispozici je kontinuální snímání rychlostí až 5 snímků za sekundu nebo 4 snímků za sekundu v režimu průběžného automatického zaostřování – takto vysoká rychlost přináší v kombinaci s paměťovou kartou UHS-II neomezený buffer na snímky ve formátu JPEG nebo RAW dostatečný pro pohotové zachycení snímků na cestách.

Canon EOS RP využívá systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS, který se může pochlubit nejrychlejším ostřením na světě – 0,05 sekundy – a přesností s možností výběru z až 4 779 pozic AF v široké oblasti záběru. Součástí nového fotoaparátu je i elektronický hledáček (EVF) s 2,36 miliónů bodů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama