Nerovnost mezi chudými a bohatými existovala už v době kamenné

Izotopová rovnováha byla nalezena i v kostech některého skotu / Pixabay
Rozdíly mezi chudými a bohatými nejsou nešvarem pouze moderní civilizace. Nerovnost ve společnosti existovala už v prehistorické Evropě. Archeologický výzkum v Polsku zjistil, že s artefakty byli pohřbeni jen někteří lidé, kteří měli přístup i ke kvalitnější stravě.

K těmto výsledkům došel tým mezinárodních archeologů, který v polské oblasti Osłonki zkoumal šest tisíc let staré hroby. Původním cílem bylo zjistit, co neolitičtí zemědělci pěstovali a konzumovali.  

„Jsme svědky vzniku sociální a ekonomické nerovnosti v časných prehistorických komunitách,“ říká Chelsea Buddová, archeoložka z univerzity v Umea. Je pravděpodobné, že artefakty nebyly pouhými pohřebními dary vybraným členům rodiny, ale převodem bohatství, které mrtvé provázelo i po smrti, tedy generační jmění. 

Archeologové prozkoumali 30 ostatků lidí, kteří byli pohřbeni v rozpětí dvou stovek let. Zjistili, že kostry bohatých jedinců, kteří byli pochováni v mědí zdobných hrobech, obsahovaly více izotopů uhlíku-13. Tyto izotopy mohou vědcům prozradit, co daný jedinec ve své době jedl. 

Podobná izotopová rovnováha byla nalezena i v kostech některého skotu, který v oblasti žil. Určití lidé možná měli privilegovaný přístup ke zvířatům na kvalitnějších, více svěžích pastvinách, které byly dobře osvětleny sluncem. Vedlo to ke tvorbě izotopu uhlíku-13 v rostlinách, a ty pak jedl lépe živený skot. Jiní lidé k těmto pastvinám přístup neměli. Museli se proto spokojit s nižší úrovní pastvin a horší kvalitou skotu. Ve společnosti doby kamenné byl tedy potvrzen i dietní rozdíl. 

Objevené měděné artefakty, a to včetně 50 proužků, 200 korálků, pěti přívěsků a diadému, nejspíše byly dopraveny ze stovky kilometrů vzdálených zdrojů z jihu. V období okolo roku 4500 před naším letopočtem bylo území Osłonki tamními obyvateli opuštěno, v návaznosti na to v se v severní Evropě přestaly měděné ozdoby objevovat po celé tisíciletí.

Znamená to, že území v neolitu bylo důležitou součástí obchodních sítí, které zahrnovaly toto vzácné zboží. Nejbohatší vrstvy, zakladatelé komunity, možná měli přístup i k výměnným sítím, které dopravovaly vzácné měděné ozdoby.

Existují důkazy o nerovnosti příjmů ve společnosti z pozdější doby bronzové v Evropě. Nová studie ale staví propast v bohatství a majetku, kterou dost dramaticky zažíváme i dnes, do ještě dřívějších dob v lidské historii. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama