V Číně se rozhořelo „umělé Slunce“, fúzní nukleární reaktor teplotou překonal Slunce

Zařízení využívá k fúzi horké plazmy silné magnetické pole / Ústav fyziky plazmatu Čínské akademie věd
Čína opět rozžhavila své „umělé Slunce“, fúzní nukleární reaktor, s nímž učinila teplotní rekord. Podle státních médií reaktor po 100 sekund vytvářel teplotu až 120 milionů stupňů Celsia. Reaktor nakonec docílil dokonce teploty 160 milionů stupňů Celsia, což je desetkrát větší teplota než teplota uvnitř Slunce.

Reaktor nese označení Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST). Čínští vědci doufají, že s jeho pomocí najdou „neomezenou a čistou energii“.

Zařízení mělo premiéru v prosinci minulého roku. Tehdy po dobu 100 sekund dokázalo vyvolat teplotu o 100 milionech stupňů Celsia. Podle Li Miao, ředitelky katedry fyziky na Jižní vědecko-technologické univerzitě v Šen-čenu v Kuang-tungu v Čínské lidové republice, je dalším cílem vytvořit udržitelnou teplotu s týdenním trváním.

Zařízení, nejpokročilejší experimentální výzkumný přístroj pro jadernou fúzi v Číně, využívá k fúzi horké plazmy silné magnetické pole. Je navržen tak, aby replikoval proces jaderné fúze, který se přirozeně odehrává ve hvězdách a na Slunci. Získali bychom tak téměř neomezený zdroj energie.
 
Reaktor, nacházející se v čínské provincii An-chuej, za nímž stojí vědci z Hefei Institutes of Physical Science, produkuje tak obrovské horko a energii, že se mu říká „umělé Slunce“.
 
„Rozvoj energie z jaderné syntézy není jen způsobem, jak vyřešit strategické energetické potřeby Číny, ale má také velký význam pro budoucí udržitelný rozvoj čínské energetiky a národního hospodářství,“ uvedl pro People's Daily mluvčí vládnoucí komunistické strany.
 
Zařízení čínských vědců bude užíváno ve spolupráci s experty, kteří pracují na International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), což je největší výzkumný projekt jaderné fúze na světě se sídlem ve Francii. Ten má být dokončen v roce 2025. Jde o největší celosvětové vědecké úsilí od vytvoření Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Mohlo by vás zajímat

Reklama