Nejinovativnější firmou roku je Apple, skokanem roku je čínský BYD

Již čtvrtý rok po sobě si první místo na seznamu drží společnost Apple / Boston Consulting Group
Hlavní firemní prioritou letošního roku jsou investice do inovací. Podle průzkumu společnosti Boston Consulting Group (BCG) považuje 79 % společností po celém světě inovace za jednu ze tří největších priorit pro tento rok.

Dvě třetiny firem plánují zvýšit své výdaje do inovací, přičemž téměř polovina firem je zvýší o více než 10 % a část i o více než 30 %. Důvodem je mimo jiné fakt, že inovace pomáhají firmám dle webu BCG úspěšně překlenout období ekonomické nejistoty, ve kterém se nyní řada z nich nachází.

Firmy, které prioritizují inovace, přitom podle studie BCG výrazněji zvyšují svůj náskok před konkurenty. Tyto firmy pravidelně uvádějí na trh nové produkty, vstupují na nové trhy a vytvářejí nové zdroje příjmů. Díky tomu generují také vyšší zisky než ostatní.

Například skupina 50 nejinovativnějších společností dosáhla od roku 2005 v průměru o 3,3 procentního bodu většího ročního výnosu pro akcionáře než širší akciový index. Zatímco širší index se přinesl akcionářům celkový výnos 187 %, u nejinovativnější firem šlo o 382 %. Inovativním firmám se přitom dařilo lépe ve 12 ze 17 sledovaných let.

Žebříčku nejinovativnějších společností roku 2023 opět dominují technologické společnosti, které obsadily celkem 14 míst, včetně pěti pozic v TOP 10. Již čtvrtý rok po sobě si první místo na seznamu drží společnost Apple.

Tesla se posunula o tři pozice na druhé místo a na třetím místě zůstal Amazon. Čtvrté místo uhájila společnost Alphabet, která je mateřskou společností Googlu, a ze druhého místa na páté se posunul Microsoft. Skokanem roku se stala čínská automobilka BYD, která se v žebříčku objevila po 11leté pauze a hned obsadila 10. příčku. Kromě technologického sektoru pochází nejvíce firem v žebříčku z odvětví průmyslového zboží a výroby (7), a ze sektoru spotřebního zboží (6).

Do první padesátky se letos dostalo celkem 9 nových společností, přičemž hned 5 jich pochází z odvětví energetiky, včetně historicky prvního zástupce ze Středního východu, společnosti Saudi Aramco.

Největší zastoupení mají v žebříčku nadále společnosti ze Severní Ameriky, kterých je 25 a tvoří tak polovinu všech nejinovativnějších firem. Následuje asijsko-pacifický region se 13 zástupci, přičemž 8 z nich pochází z Číny. Evropa s 11 společnostmi se umístila na třetí pozici a oproti žebříčku z roku 2022 má v žebříčku o 3 zástupce více.

Zdroj: Boston Consulting Group

Mohlo by vás zajímat

Reklama