Veřejné USB nabíjecí stanice, například na letištích, jsou velkým nebezpečím pro vaše smartphony

Experti doporučují, abyste používali raději vlastní nabíječku / Pixabay
Ještě před tím, než příště využijete veřejné nabíjecí USB stanice na letištích nebo na hotelu, tak to raději zvažte. Bezpečnostní experti totiž varují, že veřejné USB porty jsou jako stvořené pro tzv. „juice jacking" nebo-li metodu, jakou kyberzločinci využívají k modifikaci USB portů pro instalaci malware na váš smartphone, případně se rovnou pokusí ukrást vám data.

Pokud je některý z portů nabíječky "napíchnutý", tak hackeři mohou ukrást snadno vaše data: z textových zpráv, e-mailů, dále fotky nebo kontakty.

Caleb Barlow, vicepresident organizace X-Force Threat Intelligence spadající pod IBM Security to popsal takto: „Vložit váš smartphone do veřejného nabíjecího USB portu je jako používat kartáček, jenž jste našli u cesty a dáte jej do pusy. Nemáte ani tu nejmenší představu, kde daná věc byla předtím. Nezapomínejte ani na to, že USB porty mohou posílat i data."

I když je risk zřejmý, zatím nebylo mnoho hlášených případů juice-jackingu na letištích. I přesto ale bezpečnostní experti raději doporučují, abyste si přinesli svůj USB kabel (či nabíječku), případně powerbanku. A také připomíná, že byste nikdy neměli používat kabel a nabíječku, kterou tam již někdo náhodou zapomněl – může to tak být, ale také vám čip uvnitř může pocuchat smartphone.

Nemluvě o tom, že je na trhu řada dalších zařízení s USB portem, co se dají pro nabíjení využít a nemusíte se proto přímo raději vůbec připojovat – speciálně jde tzv. o USB kondom (též známý jako „Juice-Jack Defender"), což je redukce, jež funguje zcela stejně, jen deaktivuje právě datové piny. Obdobně můžete použít i váš USB prodlužovací kabel, o němž víte, že je v pořádku, stále má ale i ony datové piny.

Stejně dobře vám poslouží cokoliv mobilního s USB portem: notebooky, tablety, či již zmíněné powerbanky,

Mohlo by vás zajímat

Reklama