Kalibrace i pravidelné aktualizace softwaru prodlouží výdrž baterie vašeho notebooku

Výrobci své notebooky dnes osazují úspornými procesory / Pixabay
Pokud si kupujete notebook, je informace o tom, jak dlouhá je doba provozu daného modelu bez připojení k elektrické zásuvce, jednou z nejdůležitějších. Výrobci své notebooky dnes osazují úspornými procesory, sofistikovanými systémy chlazení a stále vyspělejšími bateriemi, takže vydrží bez nabíječky klidně i celou pracovní dobu.

Používání moderního operačního systému je přitom důležité nejen kvůli novým funkcím, ale především i pro možnost optimálního využití hardwaru počítače. S výdrží přenosných počítačů na baterii souvisí především řízení výkonu počítače podle aktuální potřeby běžících aplikací nebo způsob práce s procesy běžícími na pozadí operačního systému.

Například Windows 10 mají vestavěný i úsporný režim, který lze nastavit na automatickou aktivaci při poklesu zbývající kapacity akumulátoru pod určenou hranici. Podobnou funkci, která především sníží výkon procesoru a jas podsvícení displeje přenosného počítače, najdeme i ve smartphonech.

I přes vyspělé technologie dobíjení notebookových baterií zůstává část péče o jejich kondici na samotném uživateli. Že s baterií notebooku není něco v pořádku lze snadno poznat nejen podle její zkracující se výdrže, ale také když dochází k velkému rozporu mezi udávanou a skutečnou zbývající dobou provozu na baterii, zobrazovanou operačním systémem.

Než se rozhodnete slábnoucí baterii notebooku vyměnit za novou, což u dnešních modelů zpravidla vyžaduje odborný zásah servisního technika, můžete zkusit baterii zkalibrovat.

„Nejjednodušším způsobem kalibrace baterie notebooku je nechat ji opakovaně nabít do plné kapacity a pak ji opět vybít. Abyste nemuseli celou dobu na notebooku pracovat, můžete ve Windows upravit nastavení tak, aby notebook při neaktivitě nepřešel do režimu spánku či hibernace. Příslušné předvolby najdete v nastavení napájení. Během vybíjení i nabíjení můžete notebook běžně používat,“ radí Radim Tlapák z BatteryShop.cz.

Mohlo by vás zajímat

Reklama