Facebook zakáže již od příštího týdne bělošský nacionalismus a separatismus

Facebook již dříve bránil uživatelům sdílet zprávy, které podporovaly nadřazenost bílé rasy / Pixabay
Facebook nově radikálně omezí bělošské nacionalistické a separatistické posty, což je patrně jeho nejagresivnější akce proti extremistickému obsahu.

Zástupci Facebooku oznámili, že tato politika bude zavedena od příštího týdne a bude mít vliv na téměř 2 miliardy uživatelů na Facebooku a také Instagramu.

„Některé zprávy jsou hluboce spojeny s organizovanými skupinami nenávisti a nemají v rámci našich služeb místo,“ napsal Facebook na svém blogu. Nadále nebude povolovat příspěvky, které obsahují prohlášení typu „Jsem hrdý bílý nacionalista“ a „Přistěhovalectví tuto zemi rozděluje; bílý separatismus je jedinou odpovědí, která je správná.” 

Pokud uživatel zveřejní nenávistný obsah, podobná prohlášení nebo témata, Facebook jej nyní nasměruje na neziskovou organizaci, která pomáhá lidem opustit nenávistné skupiny. Nezisková organizace "Život po nenávisti" byla vytvořena aktivisty a slouží jako „exit“ program, který pomáhá lidem „opustit násilnou pravici“. 

Před středečním rozhodnutím Facebook bránil uživatelům sdílet zprávy, které podporovaly nadřazenost bílé rasy. Obhájci občanských práv protestovali, když argumentovali, že bílá nadřazenost se nedá rozeznat od bílého nacionalismu a bílého separatismu. Facebook se nyní pokouší zakázat všechny příspěvky propagující tyto tři ideologie.

„Během posledních tří měsíců jsme hovořili s příslušníky občanské společnosti a akademiky, kteří jsou odborníky v oblasti rasových vztahů po celém světě. Rozhovory potvrdily, že bílý nacionalismus a separatismus nelze smysluplně oddělit od bílé nadvlády a organizovaných skupin nenávisti,“ napsala firma na blogu. Budeme-li takto pokračovat, zatímco lidé budou stále schopni prokázat hrdost na své etnické dědictví, nebudeme tolerovat chválu nebo podporu bílého nacionalismu a separatismu.

Implicitní a kódovaný bílý nacionalismus a bílý separatismus ale nebude okamžitě odstraněn, protože je těžší ho odhalit a odstranit. Facebook se také bude spoléhat na strojové učení a umělou inteligenci, aby odstranil bělošský nacionalistický, separatistický a prenacistický obsah. Firma bude používat taktiku jako content-matching k odstranění obrázků, které byly dříve označeny jako nenávistný materiál.

Facebook se přesunul k zákazu bělošských nacionalistických a separatistických míst poté, co na tomto tématu pracovalo asi tři desítky zaměstnanců Facebooku, včetně příspěvku COO Sheryl Sandbergové. Několik skupin obhájců občanských práv chválilo rozhodnutí Facebooku, včetně organizace rasové spravedlnosti Color of Change.

Mohlo by vás zajímat

Reklama