Češi postaví v Bulharsku nejvýkonnější superpočítač ve východní Evropě

Stroj je postaven na hybridní architektuře BullSequana XH2000 / Atos
Čeští odborníci společnosti Atos v těchto dnech dodali a sestavili superpočítač EuroHPC pro technologický ústav Sofia Tech Park v Bulharsku. Stroj je postaven na hybridní architektuře BullSequana XH2000.

Nový superpočítačový systém využívá procesory AMD EPYC chlazené horkou vodou a má rychlé diskové úložiště s kapacitou 2 PB. Velikost operační paměti RAM dosahuje přes 300 TB a počet jader je 144 384.

Celý systém je zálohován proti výpadku napájení nepřerušitelným zdrojem energie o výkonu 1 MW. Velikost systému je 12 výpočetních racků, které jsou doplněny dvěma racky s pomocnou infrastrukturou. Celý komplex váží přes 30 tun. Jeho výpočetní výkon je v Bulharsku i celé jihovýchodní Evropě ojedinělý.

„Superpočítač umožní bulharským vědcům dosáhnout špičkového výkonu 6 petaFLOPS, což znamená, že bude možné zpracovávat extrémně velké objemy dat v reálném čase a rychle získávat výsledky. Stroj bude jedním z pěti superpočítačů o výkonu v řádu petaFLOPS určených ke zvýšení evropských výpočetních kapacit. Bude přínosem pro Evropu jako celek a přivede nás o krok blíže k naší ambici učinit z Evropy světového lídra ve vysoce výkonných počítačích,“ komentoval Jaroslav Vojtěch ze společnosti Atos. 

Iniciativa EuroHPC má za cíl budovat celoevropskou infrastrukturu špičkových superpočítačů tak, aby EU byla schopna konkurovat USA nebo Číně.

Nový superpočítač bude sloužit k rozvoji vědeckých, veřejných a průmyslových aplikací v mnoha oblastech, včetně bioinformatiky, farmacie, molekulární dynamiky a mechaniky, kvantové chemie a biochemie, umělé inteligence, personalizované medicíny, bioinženýrství, meteorologie a boje proti změně klimatu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama