Odborníci varují, že on-line prodejce Temu nehraje podle pravidel

To, jakým způsobem Temu inzeruje „slevy“, je také v rozporu s pravidly / Pixabay
Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která sdružuje více než 680 subjektů z české e-commerce, upozorňuje na zjevné znevýhodnění místních obchodníků. On-line prodejce Temu, nabízející levné zboží převážně z Číny, nedodržuje na svých webových stránkách řadu pravidel, které mu česká a evropská legislativa ukládají.

APEK na tento stav upozorňuje a žádá zásah, který zajistí férové prostředí pro všechny. On-line prodej v EU přináší dle webu APEK pro prodejce, který nabízí zboží ke koupi spotřebitelům, řadu regulací.

Především pravidla o tom, jaké informace je třeba zákazníkovi předat před a v průběhu nákupu, jsou poměrně jednoznačná. Podle APEK ovšem Temu tyto stanovené povinnosti buď neplní nebo jen částečně či pro nakupující nepřehledně. Je důležité zmínit, že v případě, kdy nejsou informace poskytovány, dochází ke klamání spotřebitele.

To, jakým způsobem Temu inzeruje „slevy“, je také v rozporu s pravidly. Ta upřesnila loňská novela zákona o ochraně spotřebitele v souladu s evropskou legislativou. Zatímco dozorové orgány pozorně sledují, zda české e-shopy odvozují slevy od nejnižší ceny nabízeného zboží za posledních 30 dní, Temu odkazuje na doporučenou maloobchodní cenu produktu. To je ukázka přístupu, proti kterému nová zákonná úprava bojuje. A jednoznačně znevýhodňuje férové prodejce, kteří se pravidel drží.

Nepřesné jsou také informace o odstoupení od kupní smlouvy, o záruce a postupu reklamace. Uživatel také z webových stránek nepozná, zda je Temu klasický e-shop nebo on-line tržiště, jak je obvykle uváděno. Pokud se totiž opravdu jedná o marketplace, pak provozovatel portálu opět neplní předepsané povinnosti.

Z uvedených důvodů se APEK obrací na Českou obchodní inspekci prostřednictvím podání podnětu ke kontrole. Provozovatelem Temu je podle české verze webových stránek společnost Whaleco Technology Limited registrovaná v Irsku, proto by měla nést odpovědnost za plnění všech povinností stejně jako ostatní obchodníci působící v EU.

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) doporučuje spotřebitelům nakupovat na prověřených českých, případně evropských internetových obchodech. A to i například v souvislosti se spekulacemi ohledně dodržování pravidel ochrany osobních údajů, které prošetřuje v ČR Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). APEK očekává, že se ochranou trhu a nutností dodržovat stanovená pravidla budou zabývat příslušné české, ale i evropské orgány.

Zdroj: APEK, EUR-Lex

Mohlo by vás zajímat

Reklama