Již tuto sobotu vypukne festival novodobých kutilů Maker Faire Prague

Kreativitou ožije celé Výstaviště, včetně jeho venkovních prostor / Maker Faire Prague
Na čtvrtý ročník celorepublikového festivalu novodobých kutilů Maker Faire Prague 2021 se přihlásilo na 130 vystavovatelů s přibližně 150 expozicemi, atrakcemi, workshopy a stánky.

Zábavná akce pro celou rodinu, která se koná na Výstavišti v Praze-Holešovicích o víkendu 11. a 12. září, letos návštěvníky láká na inspirativní mix tradičních řemesel, nových technologií a designu.

Veletrh je určený všem věkovým kategoriím a zájmům, ať už se jedná o dlouholeté kutily, tvůrčí nováčky nebo rodiny s dětmi. „Ačkoliv se často setkáváme s představou, že Maker Faire je hlavně pro fanoušky elektroniky a techniky, letošní ročník nabídne řadu tvůrců, kteří pro své výrobky využívají především ruční práci. K nejzajímavějším však patří právě kombinace osvědčených letitých výrobních postupů s moderními technologiemi. K vidění tak bude například tkalcovský stav řízený Arduinem nebo propracované svítící šperky s dálkovým ovládáním. Někteří makeři dávají průchod své tvořivosti při výrobě efektních kapalných svítidel pro designovou domácnost, další své výrobky skládají z papíru nebo z uzlíků na prádelní šňůře,“ vysvětlují Jiří Zemánek a Jan Kužník, programoví šéfové festivalu z pořádajícího spolku Žádná věda.

Do Prahy se na Maker Faire sjedou vystavovatelé z Česka, Slovenska i celé Evropy. Představí se navíc i celá řada škol, zájmových kroužků a otevřených dílen. Lákavý program si připravily například Laborky ze Slaného.

Střelbu z největšího vzduchového děla na světě si budou moci návštěvníci veletrhu sami vyzkoušet, a kutilové z Laborek si nachystali ještě další unikátní výzvu – chůzi po ploše s nízkým třením. Na ní si odvážlivci vyzkoušejí, jak je tření pro náš pohyb důležité. A jak těžké je chodit, když se nohy nemají o co opřít.

Kreativitou ožije celé Výstaviště, včetně jeho venkovních prostor. Před Průmyslovým palácem se budou moci návštěvníci potkat se členy Raketové základny Bratronice, kteří doslova žijí ve vlastnoručně vyrobených kulisách z postapokalyptického filmu. Uvidí tak například auta šlehající oheň a osazenstvo jako vystřižené z filmu Mad Max.

Vedle nich se budou prohánět dálkově řízené drony, supět parní stroj, podomácku vyrobené formule nebo hráči ryze české hry Jugger s mottem Sportem k trvalé kreativitě.

Zdroj: Maker Faire Prague 2021

Mohlo by vás zajímat

Reklama