Nová funkce Traffication dokáže řidiče automobilu upozornit na blížící se vlak

Varování se zobrazují na středovém displeji infotainmentu v případě, že se vůz dostane do blízkosti potenciálně rizikových situací / Škoda Auto
Společnost Škoda Auto testuje novou funkci aplikace Traffication, kterou lze nainstalovat do palubního infotainmentu. Nejnovější verze softwaru se v rámci pilotního projektu zkouší v České republice a nyní dokáže upozornit na blížící se vlaky, čímž snižuje riziko nehod na železničních přejezdech.

Rozšiřuje tak stávající bezpečnostní funkce a možnosti aplikace, jako je výstraha před vozidly v protisměru a upozornění na riziko neúmyslného vjezdu do protisměru například na dálnici. Škoda Auto průběžně přidává do svých vozidel chytrá online řešení ke zvýšení bezpečnosti.

Ve spolupráci s českou dopravní společností Leo Express nyní nabízí pro palubní aplikaci Traffication novou funkci. Stávající uživatelé si již mohou nainstalovat aktualizaci s touto službou.

O nové verzi jsou majitelé vozů Škoda informováni v notifikačním přehledu palubního infotainmentu. Stejně tak se zpráva o updatu objeví v digitálním obchodě s aplikacemi, který je dostupný z rozhraní ve voze. K instalaci postačí potvrzení ze strany uživatele.

Poloha vlakových souprav se pravidelně ukládá do cloudového úložiště, odkud se tyto informace následně přenášejí do všech vozů Škoda vybavených aplikací Traffication a nacházejících se v blízkosti železničního přejezdu, k němuž se vlak přibližuje. Varování o přijíždějící soupravě se pak zobrazuje na středovém displeji infotainmentu jako vyskakující zpráva a současně zřetelně zazní i hlasová výstraha. Automobilka Škoda Auto již pracuje na integraci dalších železničních dopravců napříč Evropou a zároveň probíhají jednání s několika dalšími společnostmi.

Aplikaci Traffication je možné stáhnout přímo ve voze prostřednictvím palubního rozhraní nebo online v obchodě Škoda Connect. Lze jej instalovat ve všech současných modelech Škoda kromě ENYAQ iV. Vůz musí být vybaven infotainment systémem třetí generace Modular Infotainment Matrix. Podmínkou je přítomnost vrcholného zábavního a informačního systému třetí generace.

Software běží za jízdy automaticky na pozadí, aniž by jej řidič musel spouštět. Varování se pak okamžitě zobrazují na středovém displeji infotainmentu v případě, že se vůz dostane do blízkosti potenciálně rizikových situací.

Vedle nového varování před přijíždějícími vlaky zobrazuje aplikace Traffication řadu dalších výstražných údajů, které získává jak od poskytovatelů dopravního zpravodajství, tak přímo z dalších vozů Škoda. Jedná se například o upozornění na zhoršené povětrnostní podmínky, špatnou sjízdnost silnice nebo dopravní nehody.

Aplikace rovněž odhalí, když vůz najede do protisměru například na dálnici, a varuje ostatní řidiče, kteří se k nebezpečnému úseku blíží. Vozy Škoda automaticky rozpoznají sníženou viditelnost, například díky aktivaci mlhových světel – a i tento údaj je odeslán do cloudového úložiště. Řidič automobilu může navíc nebezpečnou situaci v provozu sám nahlásit jednoduchým klepnutím na obrazovku a varovat tak ostatní uživatele využívající aplikaci Traffication. Aplikace je nyní k dispozici ve 32 evropských zemích a varování zobrazuje ve 23 jazycích. 

Zdroj: Škoda Auto, Leo Express

Mohlo by vás zajímat

Reklama