Dnes začíná tradiční festival Týden AV ČR, poodhalí zájemcům fascinující svět vědy

Jedním z velkých témat současné doby je umělá inteligence / Pixabay
První listopadový týden ožívá Česko vědou, která je dostupná každému. Festival Týden Akademie věd ČR otevírá dveře vědeckých institucí na 22 místech po celé ČR v podobě zhruba 400 různých akcí, a to od 6. až do 12. listopadu 2023.

Jedním z hlavních témat je umělá inteligence. Vstup na všechny události je zdarma, na některé je potřeba si místo rezervovat. Slavnostní zahájení festivalu začne dnes v 15:00, už od rána ale budou mnohé dveře zájemcům o výzkum a vědu otevřené: v Praze můžou vyrazit na přednášku "Cesta vody od povrchu do oblak", v olomoucké Pevnosti poznání prozkoumat, jestli je vakuum opravdu nic, a milovníci matematiky určitě ocení Einsteinovu gravitaci nebo jednoduchost lineárních rovnic.

„Týden Akademie věd ČR je přehlídkou toho nejlepšího, nejaktuálnějšího i nejnovějšího, co se v Česku zkoumá. Přesto to není nuda a v programu si vybere opravdu každý – od expertů po děti školou povinné,“ vyzdvihuje předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Festival totiž nejsou zdaleka jen více či méně odborné přednášky, ale také třeba workshopy, výstavy, filmy s besedami, komentované prohlídky i koncerty. Především ale nabízí jedinečnou možnost podívat se za většinou uzavřené dveře ústavů a nahlédnout vědcům pod ruce.

Popovídat si s vědci

Během Týdne Akademie věd nebude chybět možnost se zastavit na kus řeči s vědci – opět v různých podobách. V pražském kině Přítomnost se lidé můžou zúčastnit moderovaných debat "Česká energetika: současnost a výhled do budoucna" nebo "Udělej to za mě, UI"; na Národní se zájemci můžou zdržet na ZasTÁvce na „pokec“ s mladými vědci nebo na akci "Zeptej se vědce!" a téměř na všech místech jsou experti připraveni na záludné i zábavné otázky. Kromě toho mají lidé ojedinělou šanci být součástí živého natáčení Podcastu AV ČR na téma "Řasy na talíři".

Kdo si hraje, pochopí

Velký zájem bývá o různé pokusy, hry, kvízy a workshopy. Letos jich festival nabídne třicítku, např. literární pub kvíz nebo venkovní čarodějnickou botanickou stezku. Nechybí ani science show včetně té, která se věnuje virtuální realitě.

Při workshopech si zájemci vyzkoušejí drobnou laboratorní techniku při zkoumání rostlin, práci knihovědního detektiva či archeologa, projdou osudy obětí heydrichiády a samozřejmostí jsou chemické pokusy. Zajímavý workshop "Vyzkoušet a pochopit molekuláru!" si připravila společnost M.G.P., hlavní partner festivalu ukáže, jak zábavnou formou pomocí různých pomůcek vyučovat molekulární biologii.

Umělá inteligence – k vašim službám?

Jedním z velkých témat současné doby je umělá inteligence, jíž se věnuje i řada akcí festivalu Týden AV ČR a které pokrývají témata jako UI a jazyk, filozofie, komunikace, umělá inteligence a učitelé, roboti a technika nebo UI za volantem.

Zdroj: AV ČR

Mohlo by vás zajímat

Reklama