Česká revoluce v dopravním letectví: Bezpečnost letu se zvýší díky umělému instruktorovi

 
Další 2 fotografie v galerii
Umělý letecký instruktor řekne hlasem pilotovi nedostatky / Pixabay
Zvýšit celosvětově bezpečnost provozu letadel pomocí umělé inteligence, jež bude každodenním pomocníkem pilotů, a to pouze za použití chytrého telefonu nebo tabletu. To je cílem odborníků z české společnosti CEAC.

Stačí, aby v takovém zařízení (tablet nebo smartphone) byla nainstalována aplikace AFI-X. Ta funguje zjednodušeně tak, že umělý letecký instruktor (AFI-X – Artificial Flight Instructor) řekne hlasem pilotovi nedostatky, kterých se dopustil a navrhne mu zároveň i způsob, jak tyto nedostatky odstranit.

Kromě hlasové komunikace s pilotem bude rovněž mít pilot možnost sledovat obrazovku umělého letového instruktora, který bude zobrazovat nedostatky v pilotáži a doporučení, jak tyto chyby odstranit.

AFI-X pilota po nastoupení do letadla pozdraví, sdělí mu například rychlost a směr větru, teplotu, prognózu počasí, v průběhu letu pak i další informace, doporučení a rovněž ho ocení za dobře provedený let.

Nová aplikace AFI-X poslouží zkušeným pilotům, kteří budou chtít zlepšovat své letecké dovednosti i těm, kteří ukončili základní výcvik. Umělá inteligence (AI) bude schopna rozpoznat chování pilota a navrhnout takovou úroveň přesnosti řízení letadla podobně, jako když si zvolíte ve video hře stupeň obtížnosti.

„Máme v plánu uvést první generaci umělé inteligence AFI-X nejpozději do roku 2020. Prototyp AFI-X zcela dokončíme do poloviny roku 2019, poté bude následovat lokalizace produktu na cílovou platformu Android a IOS od Apple,“ upřesňuje ředitel společnosti CEAC, Martin Balda.

Mohlo by vás zajímat

Reklama