Elektromobilní klid před bouří: Letošní rok bude tím posledním z éry spalovacích motorů

Růst počtu elektromobilů se meziročně zrychlil o více než 80 procent / Pixabay
Podíl elektromobilů je v celkovém počtu nově registrovaných aut v Česku prozatím pouze 0,4 procenta. V Evropě je to mnohem více a je otázkou, kdy také u nás naberou prodeje těchto vozů strmou stoupající tendenci.

Nástup nových automobilů, postupné zvyšování kapacity baterií i vývoj technologií pro rychlejší nabíjení činí z elektromobilů, případně plug-in hybridů, stále atraktivnější alternativu vozům s klasickým spalovacím motorem.

Růst počtu elektromobilů se meziročně zrychlil o více než 80 procent, když do registru vozidel přibylo 702 čistých elektromobilů. K tomu ale musíme připočítat také hybridy, těch se jen za první čtvrtletí letošního roku prodalo téměř 1500, elektromobilů bylo 132.

Lze tedy očekávat, že rychlý růst bude pokračovat. Klíčovým ukazatelem pro další úspěch bude budování infrastruktury. Celkově bylo v Česku k 1. lednu letošního roku registrováno 1 779 osobních elektromobilů.

Městské a krajské samosprávy si uvědomují, že elektromobily mohou pomoci poměrně zásadně snížit dopad na životní prostředí související s automobilovou dopravou. Řada měst již dnes využívá elektromobily pro své zaměstnance, ale elektrický pohon zkouší také v městské hromadné dopravě. Postupně budou navíc přibývat pro majitele elektromobilů výhody, které dále sníží náklady na již tak efektivní provoz.

Elektromobily a hybridy s emisemi oxidu uhličitého méně než 50 gramů na kilometr mají v Česku nárok na speciální registrační značku. Majitelé aut s touto značkou pak mají možnost parkovat v rámci modrých a fialových zón po Praze zdarma. Podobná výhoda na ně čeká například v Ostravě, kde mohou bezplatně parkovat v zónách A a R, v Karlových Varech zase ušetří poplatek za vjezd do lázeňského centra.

Zajímavou zprávou je také to, že novela zákona o provozu na pozemních komunikacích navíc stanovila, že se zavedením elektronických dálničních známek od roku 2021 odpadne majitelům aut se zmíněnou registrační značkou také povinnost kupovat dálniční známku. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama