Pět nejobtížnějších silničních tras na evropském kontinentu

Dobře připravený vůz je základem pohodlné jízdy i na delších trasách / Continental
Letní dovolené jsou již v plném proudu a k nim neodmyslitelně patří i dlouhé cesty za volantem. Víte, kde najdete nejobtížnější silniční trasy na evropském kontinentu?

Výrobce pneumatik Continental uvedl pět nejnáročnějších silničních úseků v Evropě. Zatímco pro některé řidiče mohou být takové komunikace strašákem, jsou i tací, kteří takové cesty přímo vyhledávají.

Ať už patříte k jedné či k druhé skupině, správně vybrané pneumatiky, které jsou kvalitní a odolné, oceníte v každém případě. Přestože se Česká republika zrovna nejlepšími vozovkami pyšnit nemůže, nenajdete v přehledu nejrizikovějších úseků starého kontinentu od Continentalu žádné tuzemské zastoupení.

Do žebříčku nejobávanějších evropských silnic se vešlo celkem pět úseků, které spojují následující jmenovatelé – vysokohorské prostředí, serpentiny, velký sklon a často i velmi úzké pasáže.

Průsmyk Stelvio, Itálie

Cesta táhnoucí se italskými Východními Alpami v těsné blízkosti švýcarských hranic dosáhla mezi motoristickými nadšenci významné popularity. Průsmyk je velmi vyhledávaným motorkářským cílem. Pro každý typ motocyklu i samotného řidiče se hodí jiné obutí.

Průsmyk Furka, Švýcarsko

Mezi vyhlášené evropské průsmyky patří i švýcarský Furka Pass, který stoupá až do výšky přesahující 2 400 metrů nad mořem. Vzhledem k této skutečnosti není divu, že Furka po většinu kalendářního roku zůstává pro řidiče kvůli sněhu uzavřena a otevírá se pouze v létě.

Transfagarasan, Rumunsko

Více než 90 kilometrů a nesčetné množství fascinujících výhledů. Přesně taková charakteristika sedí na trasu, která se nachází mezi rumunskými městy Sibiu a Pitești. 

Grossglocknerská silnice, Rakousko

Velmi dobré řidičské schopnosti vyžaduje i zdolání grossglocknerské vysokohorské silnice, která leží v Rakousku a slouží již více než 80 let. Také tady platí, že vás mohou kdykoliv bez ohledu na roční období překvapit doslova pekelné podmínky, které ve spojení s nekonečnými serpentinami dají zabrat i nejzkušenějším řidičům. 

Colle del Nivolet, Itálie

Italský průsmyk Colle del Nivolet skýtá především dvě nebezpečí – vozovka je tu na řadě míst velmi úzká, kromě toho často i bez svodidel, takže nejvyšší míra opatrnosti platí jako jasná priorita.

Mohlo by vás zajímat

Reklama