Ocenění Elektromobil roku putuje do Peugeotu

 
Další 4 fotografie v galerii
Elektrický Peugeot porazil celou řadu soupeřů / Peugeot
Malý Peugeot 208 nepřestává sbírat ceny. Po nejprestižnějším titulu v automobilové branži, Car of The Year, si nyní připsal i vítězství v anketě časopisu What Car? v kategorii „Electric Small Car of the Year“ (Malý elektromobil roku). Elektrický Peugeot porazil celou řadu soupeřů včetně modelů Honda E a Renault Zoe.

Na odborné porotce časopisu What Car? zapůsobila koncepce „Kupte si Peugeot, vyberte si motor“. Ta umožňuje kupujícím zvolit si mezi 100% elektrickým vozem e-208 nebo benzínovým či dieselovým motorem v nabídce nové 208, aniž by došlo k omezení nabídky z hlediska praktičnosti, výkonu nebo prostornosti. Tuto koncepci si značka Peugeot může dovolit díky modulární platformě CMP, na které jsou Peugeot e-208 a také jeho bratr Peugeot e-2008 postaveny. Modulární platforma  je schopna přijmout jakýkoli motor, díky čemuž je výroba velice flexibilní. Z jedné linky tak sjíždějí elektrické, benzínové i dieselové Peugeoty přesně podle toho, co žádají klienti.

Ovšem nejde vždy jen o motor. U Peugeotu 208 se mimořádně povedl také interiér vozu, zejména pak nový Peugeot i-Cockpit®. Sklidil pochvalu za jeho vzhled, nabízené technologie i asistenční systémy řízení. Bodoval i komfort odpružení a úroveň dojezdu v reálných jízdních podmínkách.

Peugeot e-208 je vybaven baterií o kapacitě 50 kWh a elektromotorem o výkonu 100 kW (136 k).  Reálný dojezd je až 340 kilometrů. Baterii je možné nabít na 80 % za 30 minut přes rychlodobíjecí stanici 100 kW.

„S přihlédnutím ke všem parametrům je e-208 nejlepší kompaktní elektromobil, který si můžete koupit. Má dobrý dojezd v reálných podmínkách, jeho odpružení účinně filtruje nerovnosti silnice a interiér je atraktivní a elegantní. Obzvláště se mi líbí verze Allure Premium se zajímavou cenou a přitom kompletní výbavou. Ta zahrnuje nastavitelnou klimatizaci, indukční nabíječku telefonů a infotainment, který umožňuje zrcadlení obrazovky telefonu,“ prohlásil Steve Huntingford, redaktor časopisu What Car?.

O Peugeot e-208 je relativně velký zájem i v Česku, přestože se prodává za poměrně vysokou cenu (kolem 800 tisíc korun). Zejména Pražané si pochvalují možnost zdarma parkovat kdekoli a širokou síť dobíjecích stanic. Také firmy, které si budují ekologickou image, zařazují Peugeot e-208 do svých vozových parků. Zatím se sice elektrická verze podílí na celkových prodejích jen malou částí, ale ve velmi blízké budoucnosti se vzhledem k novým emisním normám dá očekávat radikální nárůst.

Mohlo by vás zajímat

Reklama