Čeští vědci vyvinuli unikátní metodu urychlující řadu chemických reakcí v potravinářském i farmaceutickém průmyslu

Kovové katalyzátory jsou v průmyslových výrobách velmi populární / Pixabay
Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci nově využili jednotlivé atomy kovů, které pevně ukotvili na uhlíkový materiál na bázi grafenu, jako urychlovače chemických reakcí, tzv. katalyzátory.

Tyto atomy urychlují mnohé chemické reakce s mimořádnou účinností, a to i při opakovaném užití. Na rozdíl od klasických pevných katalyzátorů umožňuje nová metoda využít všechny atomy pro zvýšení výtěžnosti reakce, čímž se výrazně snižuje potřebné množství kovů a celkové výrobní náklady.

Katalytické reakce se odehrávají všude kolem nás a probíhají i v lidském těle. Pevné kovové katalyzátory se používají nejen v automobilech, kde snižují množství škodlivin ve výfukových plynech, ale i při průmyslové výrobě vodíku, amoniaku, kyseliny sírové, kyseliny dusičné a mnoha další látek.

Kovové katalyzátory jsou v průmyslových výrobách velmi populární, neboť je lze snadno separovat z produkční směsi a znovu použít. Oproti kapalným katalyzátorům jsou však většinou méně účinné, což je dáno zejména menším počtem atomů, jež jsou v kontaktu s reakční směsí.

Čeští a italští vědci proto hledali cestu, jak vyrobit vysoce účinný pevný katalyzátor, ve kterém jsou všechny atomy kovu dobře přístupné látkám v dané reakční směsi.

„Použili jsme chemicky upravený grafen, tedy dvourozměrný uhlíkový materiál, na který jsme upevnili vhodné funkční skupiny. Ty fungují jako chemické spojky pro následné pevné navázání atomů kovů. Tímto způsobem jsme ukotvili jednotlivé atomy mědi na povrch grafenu a prokázali jejich rekordní účinnost v urychlení chemických reakcích používaných při výrobě řady farmaceuticky významných substancí,“ uvedl ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého Radek Zbořil.

Mohlo by vás zajímat

Reklama