Jak vypadalo proslulých starověkých sedm divů světa? Ukázaly to 3D rekonstrukce

 
Další 2 fotografie v galerii
Socha se tyčila ve výšce 32 metrů na Rhodosu - v přístavu Mandraki / Budget Direct
Nové 3D rekonstrukce odhalily, jak vypadalo sedm divů světa v době jejich největšího rozkvětu. Z původních sedmi divů dnes přežil jediný: velká pyramida v Gíze. Ostatní zničil čas, rozpadající se civilizace a válečné či přírodní katastrofy.

Sedm starodávných divů světa bylo znovu představeno a oživeno v digitálních rekonstrukcích, které ukázaly, jak pravděpodobně vypadaly. Turistické atrakce dne zahrnují velkou pyramidu v Gíze, sochu na Rhodosu a sochu Dia v Olympii. Obrazy moderních míst byly srovnávány s tím, jak by to vypadalo podle pojišťovny Budget Direct. 

Byl to ohromující div inženýrství. Socha se tyčila ve výšce 32 metrů na Rhodosu - v přístavu Mandraki. Pohled na sochu zasvěcenou řeckému bohu Heliovi zdravil návštěvníky, kteří se sem hrnuli po zemi a po moři. Mramorové bloky na obou stranách u vchodu do přístavu umožňovaly plavidlům plavit se mezi nohama sochy, když sem připlouvali obchodníci z celého světa. Zemětřesení ale způsobilo její zánik, přežila méně než jedno století po jeho dokončení v roce 282 př. n. l.

Jediná přežívající památka ze starověkého světa stojí v Egyptě a je stále jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí na světě. Dvacetiletý projekt znamenalo přesunout obrovské bloky vážící až 2,5 tuny na místo určení. Každý z bloků přetáhli na místo otroci, aby dokončili posvátný prostor odpočinku pro egyptského faraona Cheopse. Šlo o zářící bílý vápenec. 

Bájné zahrady Semiramidiny mohly, nebo nemusely existovat, historikové je hledali po tisíciletí. Podle legendy stály bájné zahrady někde v Babylonu - přibližně 50 mil jižně od dnešního iráckého Bagdádu. Odborníci si myslí, že byly vytvořeny v době 600 př. n. l. a skládaly se z 20metrů vysokých teras. Jestliže existovaly, byly zničeny zřejmě poté, co si říši podmanil Achaimenos v 539 př.n. l.

Olympia postavila velkou sochu vládci bohů - Feidiovu sochu Dia, aby překonala soupeřící město - Atény. Čtyřicet metrů vysoká socha ze zlata a slonoviny byla postavena na dřevěném rámu a trůnu. Přesto byla zničena v roce 426 n. l. při požáru. 

Maják na ostrově Faru byl postaven vysoko nad vším ostatním. Stavba měla ukázat intelektuální schopnosti tehdejšího světa. Sostratus Cnidus navrhl hořící oheň umístěný na vrcholu válcové věže, nahoře osmiúhelníkový střed a čtvercovou základnu. K jeho rozpadu a zkáze došlo ve středověku během řetězce zemětřesení. 

Pro perského vládce Mausolóse byla postavena hrobka v Halikarnassu. Budova byla tak působivá, že se jméno krále stalo obecným pojmem pro velké pohřební stavby - mauzolea. Její strukturu tvořila směsice řeckých, blízkovýchodních a egyptských designérských principů z mramoru. Postavena byla v roce 350 př. n. l. v Turecku, zničena pak sérií zemětřesení ve 13. století.

Artemis je řecká bohyně cudnosti, lovu, divokých zvířat, lesů a plodnosti a její chrám byl postaven a zničen třikrát. První, kdo ho zbořil, byl Herostratus, který ho spálil jenom proto, aby se proslavil. Další přišli Gótové, kteří zničili město při průchodu z Římanů. Nakonec ho křesťanský dav strhl v roce 401 n. l, takže zůstaly jen základy a jeden sloup, který dodnes můžete vidět. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama