Archeologové objevili říši, která porazila Midase, krále se zlatým dotekem

Království Frýgie vzniklo před třemi tisíci lety v západní části Anatolské vysočiny / Pixabay
Všechno začalo v turecké oblasti Türkmen-Karahöyük. Místní farmář při své práci ve vodním kanále narazil na velký kámen. Měl na sobě podivné znaky, kterým nerozuměl, a tak muž svůj nález ohlásil archeologům z orientálního institutu Chicagské univerzity, kteří už nějakou dobu v oblasti pracovali na vykopávkách.

Archeologové zjistili, že ony znaky jsou ve skutečnosti luviánský jazyk, který převažoval v době železné a bronzové. Luviánský jazyk patří do nejstarší větve indských jazyků, přičemž se čte střídavě zprava doleva a naopak. „Na první pohled nám bylo jasné, že nápis pochází ze starověku," řekl archeolog James Osborne. „Tak jsme se ponořili po pás do vody a kámen vytáhli,” dodal k tomu.

Při následné analýze archeologové zjistili, že našli jakousi vzpomínku o pádu Frýgie –  království, které vzniklo před třemi tisíci lety v západní části Anatolské vysočiny, tedy v oblasti dnešního Turecka.

Text na kameni pojednává o vítězství krála Hartapa nad Midasem – králem, který údajně dostal dar měnit věci pouhým dotykem ve zlato, což se mu pak pěkně vymstilo, ale to teď není důležité jako samotný král Hartapu. Ten už je totiž historikům známý. Jen však nevěděli, komu tento král kraloval. A vlastně to stále neví, ale alespoň mají nějaká pojítka.

Archeologové v této totiž oblasti našli dokonce ruiny nějakého starodávného města, které se táhlo přes oblast 300 hektarů. Je možné, že patřilo mezi největší starověká města Turecka doby bronzové/železné.

Město je datováno do doby 1400 až 600 před naším letopočtem. Podle historiků může skutečně jít o hlavní sídlo království panovníka Hartapa, ale bohužel neznáme název království a ani města. Díky tomuto nálezu víme, že v Turecku existovalo království a město, o kterých sice nic moc nevíme, ale archeologové je spojili s králem Hartapem. A také víme, že král Midas skončil v zajetí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama